Flyttade utomlands - upprätthåller svenskan med Ugglo

I augusti förra året tog Anton och hans kanadensiska fru Megan med sig hela familjen och flyttade från Tjällmo, Motala till North Bay, norr om Toronto i Kanada. De har sju barn tillsammans - den yngsta föddes i Januari och de äldsta (tvillingar) 10 år.

Anton och Megans familj
Anton och Megans glada familj

Det var förstås en omställning att flytta till ett nytt land men Anton berättar att den underlättades av att barnen redan var tvåspråkiga, eftersom de talat både svenska och engelska hemma och dessutom läst engelska böcker under barnens uppväxt.

Matthias läser i Ugglo
Matthias läser i Ugglo

Nu när svenskan inte längre är första språk i barnens omgivning är det viktigt att barnen får flera sätt att bevara svenska språket på, förklarar Anton. Här har Ugglo varit till stor hjälp.


De kom först i kontakt med Ugglo genom Tjällmo skola i Motala kommun där barnens lärare delade ut läsläxor via appen. Så när de begav sig till Kanada var det naturligt att Ugglo fick följa med i läsplattan.

- Det som är så bra är att barnen både kan läsa och lyssna på böckerna i Ugglo, säger Anton. På det viset kan vi bevara språket både i skrift och uttal. De äldre barnen läser mer själva medan de yngre lyssnar till en början.

Barnen läser i Ugglo i stort sett varje dag. I och med att det finns så många olika böcker finns det hela tiden något som de tycker är roligt att läsa, en stor fördel jämfört med de ”vanliga” böckerna i bokhyllan som de snabbt tröttnat på, berättar Anton.


--------------------------------------------

Ugglo är en läsutvecklande tjänst med eböcker med ljud för barn 2-15 år som används av hundratusentals barn och unga. Testa kostnadsfritt i 14 dagar här.

footer-bg2.png