Kan e-böcker och ljudböcker hjälpa dyslektiker?

De flesta känner igen sig i att det är enkelt att lära sig det som man finner roligt och lustfyllt. Detta enkla konstaterande är extra viktigt när det kommer till läsning eftersom det är grunden för nästan all inlärning idag. För den som tar sig an skolgången med god läsförmåga blir allting enklare redan från början, och motsatt förhållande gäller för den som ligger efter och får kämpa med läsningen. Det kan tyckas orättvist att det som är så enkelt för vissa är en utmaning för andra. Läsningen flyter inte på, ögat hamnar på fel rad, bokstäverna kastas omkull, man fastnar på ord eller läser fel. Det blir inte en lustfylld upplevelse att läsa. För en stor del av alla unga som har dyslexi eller koncentrationssvårigheter är detta vardag. Det är därför viktigt att hitta sätt att utveckla läsförmågan och främja läslust på så att läsning i sig inte blir en negativ upplevelse som får dåliga effekter över hela skolgången.


Ta vara på teknikens möjligheter

Vi på Ugglo vill mena att det kan vara det. Att enbart lyssna på en bok kan också vara positivt eftersom det är en dörr in i litteraturens magiska värld som i sin tur kan locka till fler läsupplevelser, men den stora nyttan, vill vi mena, uppstår när eboken och ljudboken kombineras, så att läsaren både kan läsa och lyssna samtidigt. Ljudet fungerar som ett stöd för läsaren. Här är det viktigt att läsningen sker av en röstskådespelare med inlevelse - en monotom röst eller datorröst är sällan en engagerande upplevelse. Som ett ytterligare hjälpmedel kan läsaren (i Ugglo och vissa andra datorprogram) aktivera textmedföljning, så att orden som blir upplästa markeras samtidigt vilket gör det enklare att följa med i texten. Det kallas ibland för "läslinjal". På så vis tar vi vara på de möjligheter som tekniken ger.

Bok med textmedföljning på dator

Lättläst kan väcka läslust

Välkända förlag som bland andra Nypon, Hegas och Natur & Kultur ger ut lättläst litteratur. Lättlästa böcker är böcker som har enklare meningsbyggnad, lättare ordval, större text samt, i Ugglo, ljud av röstskådespelare. Detta utan att för den sakens skull vara barnsliga - tvärtom - det finns t.ex. lättlästa versioner av böcker som Jens Lapidus Snabba Cash (Nypon förlag) eller Astrid Lindgrens Bortbytingen (Vilja förlag). Genom att ta sig an böcker på rätt läsnivå flyter läsningen på bättre, läslusten väcks till liv och läsaren kan successivt ta sig an svårare och svårare böcker. Läs mer om lättläst på Hegas eller Nypons hemsida.Välj böcker som engagerar

De flesta känner nog igen sig i att det är mycket roligare att läsa något som man har valt själv, än att vara tvungen att läsa vad någon annan har valt åt en. På Ugglo har vi lagt mycket tid på att bygga en digitalt bibliotek med böcker inom ett stort spann av områden. Faktaböcker? Spänning? Skräckhistorier? Böcker om dataspel? Sport? I skolan vet vi att många elever tycker att det är jobbigt att visa för andra vilka böcker han eller hon läser. Det är något som uppfattas som väldigt privat. Låt din son eller dotter själv välja att läsa om något som engagerar honom eller henne. Det ger goda förutsättningar att väcka den så viktiga läslusten till liv.Den 12 maj 2021

Av Jens Malmqvist

---------------------------------------

Ugglo är en e- och ljudbokstjänst med lärande i fokus som används av hundratusentals elever runt om i Sverige. Prenumerationer finns även för användning hemma. Läs mer på ugglo.se/ugglo-hemma.

footer-bg2.png