Lärandet blir bäst genom lek

En nyfiken och vetgirig 5-åring

5-åriga Enya från Kävlinge älskar Ugglo och använder appen dagligen. – Ugglo är ofta det första hon tjatar om när hon kommer hem från förskolan, berättar Enyas pappa Martin. Innan läggdags blir det alltid en lässtund med Ugglo. Föräldrarna och Enya får välja en varsin saga. Den ena läser de högt för Enya och den andra får hon lyssna på själv. Mest av allt vill hon läsa faktaböcker och favoriterna är de som handlar om djur eller personer. - Hon är väldigt nyfiken på prinsessan Viktoria och kungafamiljen. Här om dagen berättade hon saker hon lärt sig om Astrid Lindgren, egentligen överkurs för någon som går i förskolan. Martin berättar vidare att han upplever att dotterns ordförråd och ordförståelse är högre än genomsnittet för Enyas ålder, och att han upplever att intresset för böcker har väckt en större nyfikenhet hos dottern. Lära genom lek

Enya läser i Ugglo
Enya läser i Ugglo

Enya har lärt sig att hon kan söka böcker själv genom att tala in sökord på läsplattan, och på så vis kan hon hitta mer innehåll som hon är nyfiken på. Det är något som Martin gärna uppmuntrar. – Hon får själv söka upp det hon är intresserad av. Det är viktigt att hon känner att hon får lov att testa själv och att det inte finns några fel. Lärande blir bäst när barnet får utforska själv genom lek och nyfikenhet, säger Martin. Pedagogiska funktioner underlättar Martin gillar funktionen att kunna ändra läshastigheten på berättarrösten. - I början hade vi en långsammare inställning så att Enya skulle hinna ta in vad berättarrösten sade, och ju duktigare Enya blivit ju snabbare kan vi ställa in läshastigheten, säger Martin. Ett tips till andra föräldrar är att hjälpa barnet att hitta något intressant att läsa om, för det finns alltid något som intresserar – det handlar bara om att hitta det. Och att sedan låta barnet utforska och lära på egen hand, säger Martin. I sommar blir det förmodligen en Sverige-semester och då hänger Ugglo med i läsplattan. Ugglo har blivit en del av vardagen, säger Martin, som kan rekommendera appen till andra föräldrar som ett sätt att väcka barnens läsintresse.


--------------------------------------------

Ugglo är en läsutvecklande digital tjänst med eböcker med ljud för barn 2-15 år som används av hundratusentals barn och unga. Testa kostnadsfritt i 14 dagar här.

footer-bg2.png