Ugglo hjälpte Siv att knäcka läskoden

Jane bor i Ale kommun tillsammans med sina två döttrar på 6 och 8 år. Båda döttrarna tycker om att läsa i Ugglo och särskilt den yngsta, Siv, som läser i Ugglo varje dag. Kvällsritualen ser ut ungefär så här: Siv väljer en bok själv (gärna om katter eller dinosaurier) och sedan läser hon och Jane den tillsammans innan det är dags att släcka lampan. - Jag märker att Siv tycker att det är fantastiskt att hon kan själv, berättar Jane. - Andra fördelar är att utbudet av böcker i Ugglo är så stort att varken jag eller Siv tröttnar, och att kunna växla mellan att få boken uppläst och att läsa själv, säger Jane. Aktiv och kreativ läsning

Jane och dottern Siv
Jane och dottern Siv

- Siv brukar pausa berättelsen och skriva av ord som hon listat ut från boken på ett papper, t.ex. ordet ”hund” eller ”katt”. Sen går hon själv till sök-funktionen och skriver in ordet för att hitta fler böcker som handlar om just hundar eller katter. - På det sättet kan hon utforska Ugglo på egen hand, vilket Jane säger känns tryggt eftersom Ugglo är en säker miljö. Andra fördelar som Jane nämner är att kunna växla mellan att få berättelsen uppläst och att läsa själv. Dessutom behöver hon inte åka till biblioteket - vilket underlättar i pandemi-tider. Så får du barnen att vilja läsa - Sivs ordförråd har fullkomligen exploderat sedan i höstas och det är till stor del tack vare Ugglo, säger Jane. Så vad är nyckeln till att få barnen intresserade av att läsa när det är så mycket annat som konkurrerar om deras uppmärksamhet, som spel och Youtube? - Jag har sagt till Siv att det är ”hennes app”. Hon får själv välja vilka böcker hon vill läsa och styra själv. När barnen själva styr så vill de lära sig, förklarar Jane. Janes tips till andra föräldrar som vill väcka barnens läslust är alltså att våga lita på dem. Låta barnen styra och välja själva. Det är då det blir verkligt lustfyllt att lära.


----------------------------------------

Ugglo är en läsutvecklande digital tjänst med eböcker med ljud för barn 2-15 år som används av hundratusentals barn och unga. Testa kostnadsfritt i 14 dagar här.

footer-bg2.png