Så här läser vi i förskolan/skolan

den 26 april 2018

Av de 50 mest lästa böckerna i Ugglo sedan årsskiftet har 44 ljud. Trenden att vi lyssnar mer och mer på böcker fortsätter och ökar särskilt inom kategorin barnböcker.

 

Till skillnad från vanliga ljudböcker kombinerar Ugglo ljud och bild. Det finns forskning som visar att ju fler sinnen vi stimulerar, desto bättre blir språkinlärningen, säger Nils Ohlsén, av en grundarna till Ugglo. 

"Vi märker också att det är inläsningar med dramaturgi och inlevelse som fungerar bäst. Det är så mycket annat som gör anspråk på barnens uppmärksamhet, olika appar och spel. I den här konkurrensen måste upplevelsen att läsa en bok bli bättre, och det gör vi genom att ha riktigt skickliga inläsare som fångar barnens uppmärksamhet och stimulerar deras fantasi".

Det är också tydligt att böcker med "karaoke-funktion", alltså att texten markeras i takt med att den blir uppläst, är populärt bland yngre läsare som fortfarande jobbar med att "knäcka läskoden". Här finns många uppskattade böcker särskilt från B. Wahlströms förlag och Natur & Kultur i Ugglo.

 

Något annat som märks är en ökad efterfrågan bland kommunerna efter böcker med stöd för TAKK (tecken som alternativ kommunikationsform). TAKK kan både ersätta talat språk för barn som har hörselnedsättning, och fungera som ett stöd för barn som ligger efter i språkinlärningen. Att Ugglo inledde ett samarbete med ett förlag som distribuerar TAKK-böcker beror att förfrågan kom från flera pedagoger som använder Ugglo.

"Vi är oerhört tacksamma för den feedback vi får från våra användare, och har vid flera tillfällen inlett nya samarbeten och tagit in böcker på nya språk i Ugglo efter feedback från våra användare, t.ex. Pippi Långstrump på minoritetsspråket meänkieli i samarbete med Lumio förlag i Tornedalen", säger Nils.

Vad är viktigt hos er när det kommer till inlästa böcker? Hör gärna av er till oss!

Prenumerera på Ugglos nyhetsbrev
arrow&v
google-play-download-se.png

Ugglo Utbildning AB

org. nr. 559123-5477

Renstiernas gata 25

116 31 Stockholm

support@ugglo.se

© 2017-2020 Ugglo Utbildning AB